Cum să-ţi stabilești rezoluţiile anul acesta… și chiar să le îndeplinești

I am the master of my fate/ I am the captain of my soul (William Ernest Henley, „Invictus”)

Începutul noului an este ocazia perfectă pentru a ne propune noi planuri, noi obiective, noi rezoluţii. Dacă peste 50% dintre oameni își propun noi ţinte în noul an, conform Statistic Brain Research Institute, doar 8% din cei care își setează rezoluţii de Anul Nou le și îndeplinesc.

De fapt, până la 15 ianuarie, adică la nu mai mult de două săptămâni de la momentul la care au fost făcute, 85% dintre aceste promisiuni sunt deja încălcate. E suficient să observăm parcările sălilor de fitness ca să ne convingem – cât de pline sunt pe 2-3 ianuarie, pentru ca după 20 ianuarie să nu avem nicio dificultate în a găsi un loc de parcare chiar aproape de intrarea în sală.

Dacă ai deschis acest articol, faci parte din categoria celor care vor cu adevărat să se ţină de rezoluţiile anuale. În acest caz, gândește-te la asta: ai 90% mai multe șanse să le realizezi atunci când iei în calcul câteva recomandări – simple și complet în controlul tău. Iată-le:

Începe cu viziunea personală 

… pentru ca obiectivele tale să aibă însemnătate pentru tine. Am scris un articol întreg dedicat întocmirii viziunii personale, citește-l aici.

„Dacă lipsește ţinta, viaţa e o rătăcire”, spunea Seneca.

Se întâmplă deseori să ne stabilim obiective care nu au legătură cu viziunea personală, ci să le scriem doar pentru că sunt la modă sau le auzim frecvent în cercul nostru social.  În acest caz, cel mai probabil vom eșua în a le îndeplini pentru că ele nu contează suficient de mult pentru noi. Să mă apuc de alergat – doar pentru că majoritatea prietenilor mei participă la maratoane, poate fi un obiectiv fără însemnătate pentru mine, pe când un obiectiv relevant ar putea fi să mă menţin în formă, mergând la înot cel puţin o dată pe săptămână.

Formulează-ţi obiectivele concis, SMART 

SMART este un acronim folosit în management de obicei, dar care funcţionează oricând: 

S – Specific: să ţintească un anumit aspect din viaţa ta 

M – Măsurabil: să îţi permită să poţi evalua progresul

A – Accesibil sau de Atins: să ai capacitatea și voinţa să le îndeplinești

R – Relevant: să fie importante pentru tine

T – să se încadreze în Timp: să fie delimitate în timp

Fă-ţi un plan și sparge obiectivele mari în obiective mici

Ştiai că este omenește posibil să mănânci un elefant dacă îţi propui? Ai idee cum?

Bucată cu bucată, desigur. Aplicăm tehnica salamului. Este dificil spre imposibil să mănânci un baton de salam mușcând din el pur și simplu, însă tăindu-l în felii, devine mai realist, mai digerabil.

Când o rezoluţie pare să fie prea mare sau greu de atins, ne este ușor să ne aducem scuze pentru care să nu o atingem. De exemplu, dacă îmi propun să slăbesc 10 kg, acesta poate fi un obiectiv care să mă intimideze, sau să fie prea greu de atins. Astfel, este recomandat să îl sparg în obiective mai mici, de exemplu, să slăbesc 1 kg pe lună.  Poate și așa mi se pare că este greu de atins, însă dacă îmi propun să fac exerciţii fizice cel puţin de 3 ori pe săptămână, ar putea suna mai puţin intimidant.

Acum 2 ani mi-am propus să citesc mai mult. Am eșuat, și analizând de ce, am realizat că rezoluţia mea era formulată vag, fără să iau în considerare tehnica SMART. Așa că am reformulat-o și am spus: „voi citi două cărţi pe lună”. Acest obiectiv a fost încă prea mare, de neatins.  Și mi-am spus: „voi citi un capitol în fiecare seară”. Am eșuat și în asta. Pentru că au fost seri în care, din diverse motive, am avut alte urgenţe, iar până la final de martie, îmi încălcasem rezoluţia deja de mai mult de 10 ori. Folosind formularea „fiecare seară”, m-am programat fără să știu pentru eșec.

Recomandarea BYB (Becoming Your Best) este să eviţi formulările de tipul „zilnic”, „în fiecare seară”, „în fiecare zi” atunci când îţi setezi rezoluţiile. În felul acesta, îţi lași spaţiu de recuperat dacă este cazul – pentru că rezoluţia ar trebui să fie aproape ușor de realizat. Tocmai asta este și ideea – ar trebui să se simtă realizabilă, ca ceva ce nu te intimidează să atingi sau să faci.

Rezoluţia mea ar fi trebuit să fie sune cam așa: „seara, înainte de culcare, voi citi minim un paragraf”. În felul acesta, se va forma obiceiul de a înlocui alte ecrane cu o carte și știu sigur că nu mă voi putea opri la un paragraf dacă mă va prinde cartea, iar dacă într-o seară nu voi putea citi din diverse motive, a doua seară voi citi două paragrafe ca să pot recupera.

Bun, acum dacă ţi-ai scris rezoluţiile, afișează-le la vedere

Puterea vizualizării este mare, iar cel mai mare câștig este acela că le vei putea reciti ori de câte ori le vei vedea. Pare banal, dar să le afișezi pe frigider poate fi cel mai la îndemână. Sau în orice alt loc care îţi permite să le revezi cu recurenţă. Scopul afișării la vedere este doar acela de a te reconecta cu ceea ce ţi-ai propus la început de an.

Just do it

Niciun plan nu este perfect. De fapt, trăim într-o lume a imperfecţiunii și a incertitudinii. Odată îmbrăţișată ideea aceasta, și odată scris planul, dă drumul la acţiune. Permite-ţi ca în timpul execuţiei planului să iei în calcul incertitudinea și neprevăzutul, iar dacă ceva se schimbă, fii suficient de flexibil să îţi redefinești rezoluţiile.

Până și companiile mari își fac rebugetări când apar ajustări macroeconomice. GPS-ul meu îmi spune „recalculare traseu” când traficul se aglomerează în faţă. Permite-ţi să îţi revizuiești rezoluţiile dacă va fi cazul. Scopul în sine ar trebui să fie procesul de a-ţi urmări rezoluţiile. Asta îţi va da sentimentul de încredere în tine și în disciplina de a-l urmări.

Apoi, în execuţie, cu toţii ne confruntăm în mod regulat cu decizii care presupun un conflict între alegerile care oferă în primul rând o satisfacţie instantanee și cele virtuoase, care oferă în principal beneficii pe termen lung (spre exemplu, privitul la televizor din confortul canapelei versus exerciţiile fizice, sau Netflix versus citit). După cum sugerează tot mai multe studii, alegem adesea ceea ce ne dorim în mod impulsiv în detrimentul a ceea ce ar trebui să alegem având în vedere obiectivele și interesele noastre pe termen lung.

Ce e de făcut? Cum rezistăm ispitei gratificării imediate versus ceea ce ne-am propus? Aici nu mai sunt secrete: din acest punct,  totul se reduce la disciplină și motivaţie – disciplină care înseamnă să fac ceea ce mi-am propus să fac, fie că am, fie că nu am chef. Just do it, vorba brandului de articole sportive.

Apoi, să mă asigur că am motivaţia necesară să fac ce mi-am propus. Cum mă asigur de asta? Contrastul dintre ce nu ne place la starea noastră actuală și starea ideală sperată stimulează motivaţia. De exemplu, s-a constatat că atunci când persoanele care intenţionau să se lase de fumat au scris mai întâi despre viitorul personal dorit și apoi despre aspectele negative ale realităţii lor actuale, acest contrast a fost mai eficient în a-și atrage motivaţia de a se lăsa de fumat.

Odată scrise, împărtășește-le cu unul/doi parteneri a căror părere contează pentru tine

În „Psihologia persuasiunii”, Robert Cialdini spune că declaraţiile scrise și împărtășite cu alte persoane au o putere de angajare mai mare decât cele verbale și nedeclarate, oamenii având tendinţa de a acţiona conform cu cele scrise și declarate. Astfel, îţi recomand să împărtășești rezoluţiile noului an cu una sau două persoane a căror părere contează pentru tine. În egală măsură, îţi poţi seta ca partener de responsabilitate această relaţie sau poţi lucra cu parteneri de creștere (antrenori, mentori, coachi etc.) care îţi pot oferi sprijin și ghidaj în a-ţi îndeplini rezoluţiile.

Şi nu în ultimul rând, îţi recomand să scrii un „jurnal de bord”. Scrisul cristalizează gândirea, lasă loc creativităţii și poate fi chiar terapeutic. Acest jurnal de bord îţi va permite să urmărești progresul și să rămâi conectat cu rezoluţiile anului 2023.

Scriind rezoluţii și rămânând fidel îndeplinirii lor, vei putea  trăi viaţa pe care ţi-o dorești, nu viaţa care vine la întâmplare. Iar când ești în controlul vieţii tale, căpitanul destinului tău, ești mai împăcat, mai echilibrat și mai fericit în alegerile tale. Așa spun cercetătorii. Dar și cei 8% care își îndeplinesc rezoluţiile stabilite la început de an. Un 2023 memorabil!

Referinţe – Articole:
  • – Alpaio, Kelsey, et al. „It’s Time to Rethink New Year’s Resolutions.” Harvard Business Review, 5 ian. 2022, https://hbr.org/2022/01/its-time-to-rethink-new-years-resolutions.
  • – Chivu, Erika. „Cum să stabilești și chiar să te ţii de rezoluţiile pe care ţi le-ai propus anul acesta.” Revista PSYCHOLOGIES, 23 apr. 2019, https://www.psychologies.ro/stare-de-bine/noutati/cum-sa-stabilesti-si-chiar-sa-te-tii-de-rezolutiile-pe-care-ti-le-ai-propus-anul-acesta-2170587?v=f5b15f58caba. 
  • – Friedman, Stewart D. „Most Resolutions Fail Because They’re Not Important Enough.” Harvard Business Review, 14 ian. 2016, https://hbr.org/2016/01/most-resolutions-fail-because-theyre-not-important-enough.
  • – Gino, Francesca. „The Key to Making New Year’s Resolutions Stick.” Harvard Business Review, 7 aug. 2014, https://hbr.org/2013/12/the-key-to-making-new-years-resolutions-stick.
  • – John, Leslie. „The Key to Keeping Resolutions? Betting Against Yourself”. Harvard Business Review, 19 sep. 2016, https://hbr.org/podcast/2016/09/the-key-to-keeping-resolutions-betting-against-yourself.
Cărţi:
  • – Cialdini, Robert B. Psihologia Persuasiunii. Business Tech International Press, 2004.
  • – Shallenberger, Steven R. Becoming Your Best: Cele 12 principii ale liderilor de succes. traducere Ioana Fotescu. Editura Didactica Publishing House, 2021.

 


Un articol scris de: