O poveste reală despre trei echipe și o catedrală

Acum mult, mult timp, pe vremea când piatra se spărgea manual, un domn se plimba printr-o carieră de piatră. Acesta vede trei echipe de muncitori și, observându-le, ajunge la concluzia că cele trei echipe muncesc diferit, cu chef și rezultate diferite.

Prima echipă se mișca foarte greoi, muncitorii lucrau fără niciun chef, triști, împovăraţi și apatici, iar ce realizau împreună era sub nivelul de calitate așteptat.

A doua echipă se mișca ceva mai bine, ritmul muncitorilor părând a fi ceva mai sprinten și vioi. Își făceau treaba într-un ritm normal, cu rezultate medii de calitate.

A treia echipă, însă, era foarte diferită de cele două, deși toate echipele aveau aceeași sarcină. Muncitorii din a treia echipa fredonau în timp ce lucrau, zâmbeau, se ajutau între ei, iar mișcările lor păreau a fi pline de elan. În plus, ce ieșea din mâinile lor era de o calitate ireproșabilă.

Domnul din povestea aceasta a fost intrigat de aceste diferenţe, așa că s-a decis să se oprească și să afle cauza lor. Așadar, s-a apropiat de prima echipă și a întrebat curios ce fac mai exact ei acolo. 

Muncitorii din prima echipă, încruntaţi, extenuaţi și ușor iritaţi de întrebare, îi răspund: „Ce facem aici? Păi, nu se vede, nu e evident? Spargem piatră toată ziua, aia facem!”

Cei din a doua echipă, la aceeași întrebare, ușor indiferenţi, nici supăraţi, dar nici cu chef de vorbă, îi răspund: „Uite, rolul nostru aici este să construim un perete rezistent.”

A treia echipă nici nu l-au lăsat să termine întrebarea și, bucuroși că pot vorbi despre ce fac ei acolo, i-au răspuns zâmbind: „Rolul nostru aici este foarte important, am fost aleși să construim cea mai mare și măreaţă catedrală a lumii!” 

Care este morala acestei povestiri?

Oamenii își doresc un scop în viaţa lor – și asta include și munca. Au nevoie de o viziune care să îi ghideze către un scop, către o misiune. Cu cât un manager de echipe reușește să transmită viziunea, să îi implice pe oameni în „catedrala” pe care o construiesc împreună și le oferă acestora oportunitatea de a face parte din construcţia ei, de a înţelege semnificaţia scopului personal în această construcţie și de a se simţi văzuţi, auziţi și apreciaţi, cu atât mai mare este motivaţia acestora.

Viziunea noastră, de ce-ul nostru, reprezintă cea mai puternică sursă de motivaţie, perseverenţă și direcţie. Atunci când nu avem o misiune și nu aderăm la ea, ne pierdem pe drum printre „pietre” și dificultăţi. 

Începe cu viziunea este doar unul dintre principiile de leadership cu care vă puteţi întâlni în programul Becoming Your Best – Cele 12 principii ale liderilor de succes al echipei Leadder. Alături de trainerii Leadder veţi lucra la definirea viziunii personale și profesionale. A propriei catedrale.

Iată, în imagine, care sunt atributele unei viziuni bine conturate

Altfel spus, pentru a livra rezultate, avem nevoie să ne simțim bine în legătură cu misiunea muncii noastre. Să ne vizualizăm „catedrala”. 

Şi aflați, dragii mei, că această poveste este reală, că dacă nu ar fi, nu s-ar povesti. Şi, în final, te invit, drag cititor, să te gândești cum arată „catedrala” ta.

 


Un articol scris de: