Cum să trăiești mai mult – Fă totul cu gândul la final

Azi am să-ţi povestesc despre o situaţie pe care am trăit-o de curând și pe care încă lucrez să o scot la capăt.

Întâmplarea a făcut să scriu mai multe articole în ultima perioadă și am observat că publicaţiilor le plac cifrele, datele, analizele.

Am observat că preiau aceste informaţii chiar în titlul articolului și de asemenea sunt mai multe publicaţii care sunt interesate să discute cu tine odată ce au observat că furnizezi cifre.

Atunci, ca să mă pun la punct cu astfel de informaţii și să pot furniza cifre și analize în raport cu piaţa în care activez, am început să caut surse de unde să iau cifre.

În final, m-am oprit la cei de la Eurostat, care sunt destul de activi și în Social Media și oferă informaţii din domenii diverse.

Astfel, am început să citesc un raport detaliat cu statistici făcute pe ţările din UE – îl găsești aici.

Pe lângă tristeţea pe care ţi-o cauzează citirea unei astfel de analize, pe de o parte, când vezi unde este România indiferent de domeniu, și pe de altă parte, ușurarea că neavând unde să te duci mai jos, singură varianta este să crești și să te dezvolţi, am rămas pe gânduri și am stat mult timp blocat în faţa unui anume grafic.

Graficul acesta ne spune speranţa de viaţă în ţările din UE. Dar nu asta m-a pus pe gânduri… Ci faptul că, de fapt, statistica aia îmi spunea cât mai am de trăit.

Dacă până acum acest lucru părea o necunoscută, mi-am dat seama că acum aveam o informaţie la care mă puteam raporta și de acum înainte nu mai puteam să zic că nu am de unde să știu…

Ok, dar ce mare scofală cu acest grafic, poate că o să spui?

Păi, am început să mă gândesc, făcând diferenţa între durata de viaţă din România și vârsta mea, câte lucruri specifice mai am de făcut.

De exemplu:

  • Câte cărţi mai am de citit
  • Câte vacanţe mai am de făcut
  • Câte ore mai am de petrecut cu fata mea
  • Câte ore mai am de petrecut cu sora mea
  • Câte ore mai am de petrecut cu mine
  • Și ce este mai important, câte ore mai am de petrecut cu soţia mea

După cum vezi, speranţa de viaţă a femeilor este mai mare decât speranţa de viaţă a bărbaţilor, deci este corect calculul. 😊

  • Și tot așa…

Dar atenţie, nu am calculat pur și simplu diferenţa de la vârstă până la speranţa de viaţă și atât.

Pentru că nu stau cu familia în tot acel timp. Pot calcula cam cât timp petrec cu fiecare.

Nu stau în vacanţă în toată perioada rămasă. Merg în vacanţă de un anumit număr de ori pe an.

Nu citesc cărţi încontinuu… Citesc un anumit număr de cărţi pe an.

Am calculat pur și simplu cât timp efectiv petrec acum cu cei dragi, câte cărţi citesc acum pe an, în câte vacanţe merg acum pe an și am înmulţit cifrele obţinute cu numărul de ani rămăși.

Tot este bine că nu m-am născut în LT sau LV zic, acolo unde pare că bărbaţii sunt de-a dreptul asupriţi de femei, pentru că este o diferenţă mare între speranţa de viaţă a femeilor versus a bărbaţilor, iar femeile au o speranţă de viaţă mult mai mare.

Calculul asta îl făceam în cap în timp ce mă uităm la grafic, iar cifrele rezultate îmi apăreau în faţă și pluteau scrise pe niște balonașe.

Am fost marcat de această conștientizare și era ceva ce mă deranja dar nu îmi dădeam seama ce.

Le-am povestit colegilor și prietenilor despre această experienţă.

Majoritatea au fugit de subiect și au spus “hai mă, lasă-mă și cu prostiile astea ale tale…”.

A fost cineva însă care a spus ceva diferit:

Așa, și? Nu e că și cum ai putea schimba asta.

Și atunci mi-am dat seama ce mă deranja. Mă deranja faptul că era ceva ce chiar nu puteam să schimb.

Statistica nu o pot schimba… Speranţa de viaţă statistică din România nu o puteam schimba.

Și odată ce am conștientizat lucrul asta, că era vorba de ceva ce nu puteam eu să schimb, am realizat ce pot schimba totuși.

Dacă acum citesc 5 cărţi pe an, să zicem, și statistica să spunem că zice că mai am de trăit 30 de ani, înseamnă că mai am de citit 150 de cărţi, corect?

Ok, nu pot schimba numărul de ani din statistică, corect. Dar am realizat că ceea ce pot schimba este numărul de cărţi pe care le citesc.

Dacă voi citi 10 pe an, înseamnă că mai am 300 de cărţi de citit.

La fel am făcut calculul și cu timpul petrecut cu fata, cu sora, cu mine, și aţi ghicit, cu soţia…A, și bineînţeles, am calculat și vacanţele.

Și am realizat că ţine de mine să schimb durata de timp pe care o petrec făcând aceste lucruri și asta cât mai repede.

Am realizat, cu alte cuvinte, că îmi pot dubla chiar speranţa de viaţă dublând de fapt timpul pe care îl petrec acum cu ceea ce contează pentru mine.

Iar asta m-a dus cu gândul imediat la: ok, dar de unde iau acest timp?

Cum fac să îmi pot dubla timpul pe care îl petrec cu ceea ce contează?

Din fericire… sau mai bine zis, din păcate, pentru creierul meu – pentru că el ar fi vrut să găsească cât mai repede motive și scuze pentru care nu pot să fac ceva în această privinţă, ca să nu cumva să îl pun la treabă – am toate cunoștinţele și uneltele la dispoziţie să fac acest lucru… Și intenţionat nu spun să încerc să fac… Ci să fac…

Și am mai conștientizat ceva care mă deranja, tot în urma unei întrebări adresate de un coleg:

Frumoși să fie, câţi mai sunt! Tu te îngrijorezi din cauza asta?

Mă deranja că nu știu ce voi face în perioada rămasă…Că nu am un plan…Mă rog, de fapt am unul, dar mi-am dat seama că acoperă doar o parte din timpul rămas.

Poate că tu ai făcut deja calculele astea. Sau poate că nu te-ai gândit la asta până acum. Sau poate că nici nu vrei să auzi despre așa ceva.

Oricum ar fi, te invit să faci același exerciţiu pe care l-am făcut și eu. Este posibil să conștientizezi valoarea timpului poate mai bine decât o faci acum.

Într-un alt articol voi scrie și despre ce am făcut la modul practic, ca să fac rost de acest timp.

P.S.: după cum poate ai observat, părinţii mei nu sunt pe listă. Statistica asta nu a fost de partea lor. Așa că îţi recomand să începi cu părinţii tăi și pe ei să îi pui în capul listei. Timpul are mai puţină răbdare cu ei.


Un articol scris de: