Când te duci seara la culcare
Şi-ţi pui o mână sub obraz,
Să te întrebi, cu-ngrijorare:
„Ce am făcut eu, oare, azi?”
…
Cât timp tu n-ai făcut nimic,
Pământul s-a-nvârtit o dată
Şi doar nu-i atât de mic,
Şi-a dus în spate lumea toată!
Acestea sunt, cred, unele dintre primele versuri pe care le-am învăţat, elevă fiind și care, alături de educaţia primită de la minunaţii mei părinţi m-au determinat să trăiesc fiecare zi cu sens, cu atenţie la vocea mea interioară, dar și la nevoile celor din jurul meu.
Poate nu întâmplător, când trecem prin momente de cumpănă, de noi alegeri sau pur și simplu de noi începuturi, suntem tentaţi să ne facem bilanţul.
Şi dacă am privi propria viaţă ca pe o afacere, a cărei poveste ar rezulta din citirea bilanţului și a contului de profit și pierdere? Care ar fi activele vieţii noastre? Sigur că ne putem gândi la tot ce are valoare rezonabil măsurată și recunoscută după criteriile fiecăruia: pentru unii ar fi casele, mașinile, disponibilul din cont – lucruri concrete, ce ar putea fi schimbate oricând în bani. Pentru alţii, însă, cele ce nu pot fi înregistrate în bilanţ sunt cele mai valoroase: educaţia, reputaţia, relaţiile personale și de business, sănătatea.
Dar cum am obţinut toate acestea? Desigur, cu ce am pornit fiecare în viaţă de la „acţionarii noștri”, fie că e vorba de moștenirea genetică, spirituală, culturală, sau așa-numiţii cei șapte ani de-acasă, dar și prin ceea ce ne-a fost furnizat de-a lungul vieţii din exterior: stat, școală, societate – faţă de care, în mod cert, avem obligaţii de care nu trebuie să uităm nicio secundă și pe care e recomandat să le achităm onorabil și la timpul cuvenit.
Prin acţiunile noastre zilnice generăm valoare pentru noi și cei din jur, dar nu fără a sacrifica din activele noastre, din tot ce are însemnătate pentru noi. Dar, oare, continuând exerciţiul de imaginaţie, după citirea bilanţului și a contului de profit și pierdere ale vieţii noastre, care ar fi flow-ul cel mai important de analizat?! Să fie tot cel aferent cash-ului? Personal, nu cred asta!
Consider că cel mai important activ al nostru este timpul. Time-flow-ul se construiește, conștient sau nu, în trei moduri:
- personal – pentru introspecţie și definire a propriei identităţi
- în mod util – pentru noi înșine și/ sau pentru cei din jurul nostru
- pierdut – cu noi înșine și/ sau cu cei din jurul nostru.
Proporţiile dintre cele trei categorii se stabilesc printr-un proces de negociere cu noi și cu cei de lângă noi și numai printr-o bună concentrare pe acest subiect și o programare a priorităţilor din viaţa noastră vom reuși să trăim în echilibru și să luăm cele mai bune decizii de petrecere a timpului, devenind liderii propriilor noastre vieţi.
Time- flow-ul pozitiv presupune, însă, sortarea acţiunilor și oamenilor alături de care decidem să mergem pe drumul vieţii în armonie cu valorile și aspiraţiile noastre.
Altfel spus, să ne ţinem contabilitatea vieţii onest și „la zi”.
Nu e păcat
Ca să se lepede
Clipa cea repede
Ce ni s-a dat?
Un articol scris de:
Cătălina a activat în banking timp de 25 de ani, în instituţii prestigioase precum Raiffeisen, UniCredit, ING sau EximBank. Are o vastă experienţă în finanţarea companiilor de diverse mărimi, dintr-o gama variată de domenii de activitate. S-a alăturat echipei Leadder în calitate de Business Partner și Trainer certificat pentru produse și soluţii de dezvoltare organizaţională destinate ariei financiare.