Merită să aloci doar 3% din timpul tău pentru a-ţi crește șansele de a reuși în viaţă? Ești dispus să investești numai 5 ore săptămânal pentru a te bucura de succes? Răspunsul „DA” pare evident, mai ales dacă luăm în calcul cele peste 7 ore PE ZI pe care le petrecem în faţa ecranelor de diferite tipuri, conform unui studiu din 2020…
Şi totuși…
Regula celor 5 ore a fost enunţată în această formă de Michael Simmons, un scriitor și jurnalist din Statele Unite, și este de o simplitate dezarmantă: dedică activităţilor de dezvoltare a intelectului o oră în fiecare zi lucrătoare. Secretul pentru a reuși pe termen lung este constanţa – fă asta în fiecare zi!
Există nenumărate studii care demonstrează statistic relaţia dintre citire sau învăţare și succesul în viaţă sau afaceri. De exemplu, 86% dintre americanii deveniţi milionari prin forţe proprii au obiceiul de a citi, pe când 63% dintre ei nu se uită la televizor, conform unui articol Entrepreneur. Benjamin Franklin, în urmă cu peste 200 de ani, a fost printre primii adepţi ai timpului dedicat lecturii și dezvoltării personale, iar celebrul Jack Ma, fondatorul Alibaba, consideră că „lectura îţi asigură un loc mai bun pe grila de start a vieţii”.
Din nefericire, revenind în zilele noastre, 93% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an și numai 6,2% citesc cărţi în mod constant. Să ne mai mirăm că testele PISA arată că suntem ultimii în Europa la nivelul de alfabetizare?
Întâmplări (din păcate) adevărate
Ideea acestui articol provine din două situaţii prin care am trecut de curând, ambele, din nefericire, demonstrând atenţia atât de redusă acordată educaţiei de către compatrioţii noștri.
Vizitând o cunoștinţă, în urmă cu 7-8 ani, i-am admirat în bibliotecă colecţia completă „Adevărul 100 de opere esenţiale”, ediţia aceea spectaculoasă, legată în piele verde, apărută la sfârșitul anilor 2000. Am întrebat-o câte dintre cele 100 de cărţi a citit, dar răspunsul a fost dezarmant: „nu prea am timp, le-am luat să le citească fata mea când va crește mare”. De curând ne-am revăzut și am reluat subiectul – domnișoara (care este adolescentă de-acum) nu a citit nici ea vreun volum, deși este super activă pe Instagram de vreo 4-5 ani. Obiceiurile se capătă în familie…
Săptămâna trecută am întâlnit un antreprenor care mi-a plăcut de la prima vedere. Empatic, atent, având un simţ acut al grijii faţă de client, a crescut de la zero și în câţiva ani a dus businessul la peste 3 milioane euro. Acum e în acea fază critică în care nu mai poate singur și așa am ajuns să discutăm, la recomandarea unui prieten comun pe care am reușit să îl ajutăm într-o situaţie similară. Deoarece vara e sezon de vârf pentru afacerea sa și nu prea are cum să dedice timp altor activităţi în afara operaţiunilor de zi cu zi, i-am propus ca până în septembrie să discute cu alţi 2-3 oameni ce au trecut prin aceleași etape de dezvoltare și să citească o anumită carte. L-am văzut întristându-se pe loc atunci când mi-a mărturisit că de patru ani nu a mai citit practic nici o carte. Din lipsa timpului…
… Şi totuși există speranţă
Articolul menţionat mai sus vine în ajutorul celor care își doresc totuși să aloce timp propriei educaţii, defalcând cele 5 ore recomandate în sub-categorii, iar tehnologia modernă ajută la eficientizarea timpului atât de preţios în ziua de azi.
Lectura rămâne cea mai populară metodă de dezvoltare intelectuală, dar ea îmbracă forme noi, diversificate. Pe lângă volumele tipărite, vă puteţi delecta cu cărţi în format electronic (pe diverse device-uri gen Kindle sau similare) sau cu audiobook-uri, de exemplu în timpul navetei zilnice la/de la job sau în timpul exerciţiilor fizice.
Reflectarea (sau meditaţia, dar nu în sens transcendental) înseamnă pur și simplu să te gândești la întâmplările zilei care tocmai ce a trecut. Poţi să privești în gol sau să scrii într-un jurnal, important e să reflectezi activ și să tragi învăţăminte din memoria pe termen scurt. Dacă nu ai mai făcut-o, sunt suficiente 5-10 minute pe zi, ideal într-un moment fără presiune, de exemplu imediat după masa de prânz sau dimineaţa înainte de a deschide e-mailul. Folosește una sau două întrebări standard de fiecare dată, de genul „care a fost cel mai important moment al zilei?” sau „ce am învăţat din această întâmplare?”.
Experimentarea practică este a treia formă de alocare a timpului dedicat învăţării. Se spune că Edison a testat peste 100 de idei pentru a inventa becul, iar Gmail există doar pentru că Google încurajează acest mecanism în rândul angajaţilor săi. Ideile generate în timpul reflectării pot fi ușor puse în practică în viaţa sau munca de zi cu zi. Astfel, deciziile tale se vor baza pe fapte și rezultate, nu pe presupuneri.
Nu-i așa că ora aceea zilnică arată mai prietenos acum? Devine și mai ușor de pus în practică acest principiu al celor 5 ore dacă procedezi precum un bun prieten, care în urmă cu 4 ani nu citea absolut nimic. Pornind de la zero, s-a trezit cu 20 de minute mai devreme în fiecare dimineaţă, pe care le-a dedicat cititului. A progresat an de an, iar în 2021 a citit 72 de cărţi (pentru clarificare, 6 cărţi pe lună este un nivel de performanţă similar cu a juca direct în grupele Ligii Campionilor la fotbal – eu am reușit, în cel mai bun an, numai 62). Anul acesta, la zi, are citite deja 41… Deci se poate!
P.S.: Pentru antreprenori și nu numai, cartea pe care am menţionat-o în articol se numește „BE 2.0” („Beyond Entrepreneurship 2.0”) și este scrisă de celebrul Jim Collins. Mie mi s-a părut remarcabilă, mai ales pentru dezvoltarea businessurilor pe care noi le numim IMM, adică companiile mici și medii deţinute de antreprenori locali. Recomand cu tărie, că tot am vorbit despre citit!
Un articol scris de:

În 1997, Dan a avut un vis care a devenit realitate în 2011 odată cu fondarea Leadder. A trăit diverse experienţe manageriale atât în mediul antreprenorial, cât şi în companii multinaţionale. Născut în Constanţa, iubeşte soarele şi marea. La o vârstă fragedă fiind, a citit cuvintele spuse de Mario Andretti, campion mondial de Formula 1: „Dacă ai totul sub control, înseamnă că pur şi simplu te deplasezi prea încet”. De atunci, acest motto îi călăuzeşte viaţa.