Regula Bunătăţii

La început de 2024, gândul ne poartă către ceea ce ne dorim să realizăm, să îndeplinim, să fim în decursul acestui nou an. Un nou început, o nouă șansă către ceva… mai bun. Așa funcţionăm: ciclic și cu dorinţa de a ne fi mai bine.

În ceea ce mă privește (și aud asta tot mai des în jurul meu), îmi doresc din ce în ce mai puţine lucruri materiale și mai multe lucruri non-materiale, spirituale, să le spunem. Dintre acestea, unul iese la iveală puternic: să fiu și să mă simt bine, împlinită și fericită. Ceea ce vă doresc și vouă, desigur.

Consider că tărie că dacă îmi doresc ceva, trebuie să și fac ceva în sensul acesta.

Altfel, regula e simplă. Ca în orice sistem, ceea ce obţii la final este influenţat de ceea ce introduci – regula Shit In-Shit Out, cum îi mai spun băiatului meu adolescent când mai am câte ceva de comentat la adresa atitudinii lui. Sau „ce semeni, aia culegi”. Lucrurile așa funcţionează și cu foarte puţine excepţii, regula este validă.

Așa că mi-am propus să semăn mai multă bunătate în 2024, adică să mă port cu ceilalţi așa cum mi-ar plăcea mie să se comporte ceilalţi cu mine.

„Am învăţat că oamenii vor uita ceea ce spui, vor uita ceea ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată felul în care i-ai făcut să se simtă”, spunea cu mare dreptate Maya Angelou, scriitoare, poetă, memorialistă și activistă pentru drepturile omului.

Eu însămi eșuez des în a aplica această regulă. Cu siguranţă acesta este și motivul pentru care scriu despre asta. Predăm lecţiile pe care noi înșine avem nevoie să le învăţăm mai bine.

Ce m-a trezit brusc la realitate au fost aceste două întrebări care mi-au schimbat perspectiva:

– Cum îţi dorești să te descrie (în ce cuvinte, atribute) cei din jurul tău peste 10 ani? Dar peste 40?

– Dacă ai lucra împreună cu al tău copil, (coleg sau subordonat), ar fi acesta motivat să lucreze cu tine? Ai fi un motiv pentru el să rămână în echipă? Ce ar învăţa de la tine despre atitudine și comportament la muncă?

Dacă vreţi să intraţi mai mult în concret, vă ofer un instrument format din 3 întrebări pe care le puteţi adresa celor din jur (prieteni, familie, colegi, subordonaţi, chiar superiori):

Continuă: Ce anume consideri că apreciezi la comportamentul meu și ar trebui să manifest în continuare?

Start: Cum ţi-ar plăcea să mă comport în relaţie cu tine și încă nu o fac?

Stop: Ce anume din comportamentul sau atitudinea mea te enervează sau te irită?

Punând, dacă vreţi anonim, aceste 3 întrebări și aflând răspunsurile, vă puteţi modela comportamentul și vă puteţi asigura că veţi introduce în „sistem” date din ce în ce mai calitative.

Poate e prea complicat, poate nu aveţi atâta timp și dispoziţie, însă ce este simplu de aplicat este regula de bază: poartă-te cu ceilalţi așa cum ţi-ar plăcea ca ei să se comporte cu tine. Asta poate însemna să fiu într-o dispoziţie bună, să zâmbesc mai mult, mai des, să ascult, să mă uit în ochii celui cu care vorbesc, să mulţumesc, să îmi exprim recunoștinţa… sau pur și simplu să fac gesturi simple de bunătate.

Iar dacă vă întrebaţi care sunt acestea, vă povestesc o întâmplare pe care am trăit-o chiar zilele trecute. Mergeam pe stradă cu băiatul meu cel mic de 4 anișori, care în apropierea unui pickamer s-a oprit din mers și s-a agăţat de mine. L-a speriat zgomotul și nu voia să înainteze. Domnul care opera mașinăria a observat, s-a oprit din ce făcea și a așteptat să trecem și să depășim utilajul. Abia când ne-am îndepărtat a repornit motorul. Iată un exemplu simplu de act de bunătate. Așa cum sunt, de exemplu, și să ţii ușa deschisă pentru cel din spatele tău, să oferi scaunul tău în metrou sau să zâmbești casierului care ţi-a împachetat cumpărăturile și să îi mulţumești.

Atunci când stă în puterea noastră (și crede-mă că asta se întâmplă mai des decât conștientizăm) să îi facem celui de lângă noi ziua mai plăcută sau mai rea, hai să alegem să i-o facem mai bună. La asta se rezumă, în definitiv.

Vă las cu un ultim citat: „Toţi oamenii aduc lumină. Diferenţa între oameni este aceea că unii aduc lumină atunci când intră în încăpere, alţii, din păcate, când o părăsesc”.

Vă invit să reflectaţi la asta și să vă propuneţi să deveniţi cei care aduc lumină atunci când intră în încăpere… o lecţie pe care și eu încă o învăţ.

Pentru că este în puterea și în controlul nostru. De altfel, printre puţinele lucruri care ne sunt 100% în putere și în control – modul în care alegem să ne comportăm.

Să avem un 2024 luminos!


Un articol scris de: