Despre mitul serviciilor proaste din România

Primul lucru pe care vreau să îl spun este că până acum nu am știut ce rol important joacă șapa în viaţa unui bărbat… Este cel puţin pe același nivel cu prima iubită și prima mașină. Dacă ar există un canal TV cu montări de sape cred că ar avea un succes similar cu un canal de sport care transmite Liga Campionilor.

Nu vă închipuiţi că am pus mâna să fac ceva propriu zis… doar mă uităm ce fac Ionuţ și echipa lui. Însă a două zi după ce au terminat și am văzut-o cum arată, mă simţeam de parcă tocmai terminasem de construit un zgârie nori, când de fapt ea era o sapă cu o grosime de 5 cm. Ca să înţelegeţi și mai bine, în ziua respectivă am fost speaker la un eveniment din industria e-commerce și primele cuvinte au fost: „mi-am turnat șapă”. Am vorbit doar despre asta câteva minute.

După pandemie, nu știu prin ce minune, drumul parcurs până la birou a ajuns să îmi consume aproximativ o oră și 45 de minute. Uneori chiar mai mult, alteori mai puţin, însă nu cu mari diferenţe. Asta, în condiţiile în care până la începutul lui 2020 alocam undeva la 45-50 de minute.

Făcând un simplu calcul matematic – 105 min x 2 drumuri x 20.5 zile, au rezultat 4.306 minute, respectiv nici mai mult, nici mai puţin decât 72 de ore. Ce-i cu asta? Hai să vedem ce înseamnă 72 de ore: 9 zile de muncă într-o lună la un program de 8 ore, 108 zile într-un an.

… exact! 3 luni pe an. Atât petrec acum în mașină. Aș putea face rost de cel puţin două ore pe zi, adică de 51 de ore pe lună, adică 6 zile de muncă în plus.

Dar despre ce muncă vorbesc? Că doar acolo mă duc și de acolo vin deja în fiecare zi, nu? Ei bine, nu e chiar așa. Pot aloca aceste 9 zile pe lună pentru oricare alt rol care contează cu adevărat în viaţa mea, cum ar fi: soţ, tată, coach, facilitator – și toate sună mai bine decât rolul de șofer în traficul din capitală…

Așa că am stat de vorbă cu Iulia, soţia mea, și am decis să ne mutăm. Am început să punem pe hârtie o viziune a locului pe care urma să îl căutăm. Să aibă curte, să fie la maxim 15 minute de oricare alt membru din familie, să fie la maximum 30 de minute de birou, să aibă o anumită suprafaţă utilă minimă, să îndeplinească anumite condiţii în interior, să se încadreze într-un anumit buget, să fie o zonă liniștită.

Acum că făcusem treaba mai grea și creasem acest loc, urma doar să îl descoperim, și după câteva luni de căutări eram proaspeţii proprietari ai unei locuinţe care respecta întocmai tot ce pusesem pe hârtie. Urma o renovare a spaţiului, am crezut noi, și gata, în câteva săptămâni ne mutăm… Asta până când am descoperit mai multe lipsuri și defecte ale locuinţei, care, din aproape în aproape, ne-au dus să luăm decizia care urma să-mi schimbe complet viaţa pentru următoarele 6 luni.

Am demolat tot ce exista în apartament. Da, tot! Indiferent în ce direcţie te uitai, sus, jos, de jur împrejur nu mai vedeai decât griul plăcilor de beton. Niciun alt perete, nicio ţeavă, niciun cablu, nicio ușă… Nimic!

Când am plecat de acolo în prima seară, după ce se terminase demolarea, nu plângeam… dar nici mult nu mai aveam. Iulia nu era cu mine, cred că la ea sigur ar fi apărut câteva lacrimi.

Mă trezisem brusc în faţa unui proiect pe care nu știam nici măcar cum să-l încep. Mai mult, eram speriat și de tot ce auzisem despre serviciile proaste din România în domeniul construcţiilor.

Așa că înarmat cu teamă și neștiinţă, m-am apucat de treabă și, uitându-mă înapoi, îmi dau seama că am făcut 4 lucruri care m-au ajutat enorm în proiect și, de asemenea, m-au ajutat să demontez mitul că serviciile din construcţii în România sunt proaste.

1. M-am apucat de citit și de studiat. 6 săptămâni nu am făcut altceva decât să învăţ despre ce am de făcut. Care sunt variantele, care este ordinea operaţiunilor, care sunt materialele, care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei soluţii la care puteam apela. Le-am pus pe toate pe hârtie.

2. Pentru că erau soluţii la care nu mă puteam hotărî, mi-am luat un consultant la care să pot apela de fiecare dată când nu știam ce variantă să aleg sau când pur și simplu eram blocat și nu găseam variante. Bineînţeles, și pe el a trebuit să îl caut. Am ales din mai mulţi pe cel care mi s-a părut cel mai pertinent, logic și documentat în ceea ce spunea. O parte din lucrurile pe care le citisem în articole chiar le-am verificat și toate s-au dovedit adevărate. Așa că l-am întrebat dacă pot apela la el și a fost de acord.

 3. Am lucrat exclusiv cu furnizori care, după ce mi-au trimis o ofertă, la o perioadă de câteva zile m-au sunat să mă întrebe cum mi se pare și dacă mă mai pot ajuta cu ceva. Am lucrat cu ei chiar dacă au fost mai scumpi decât alţii. Însă faptul că mă sunau îmi spunea că sunt interesaţi de proiect, iar eu de asta aveam nevoie, de oameni implicaţi în ceea ce urma să fac cu ei.

4. Am fost pe șantier în fiecare zi. În drum spre birou sau în drum spre casă, mă opream să văd care este progresul și să văd dacă este ceva de corectat, astfel încât costurile oricărei corecţii sau reparaţii să fie minime, dar nu a fost cazul pentru că Gabi și cu băieţii lui au făcut o treabă extraordinară.

Folosind principiile de mai sus, am apelat la peste 30 de furnizori: electrician, instalator, firmă pentru smarthome, termoizolaţie, sapă, sistemul de încălzire, instalaţii, sanitare, materiale pentru etanșeizare, materiale electrice, materiale de construcţii, uși, aer condiţionat, vopsea decorativă, microciment… și multe altele.

Ce pot să vă spun este că toţi (da, toţi!) au oferit servicii de care sunt extrem de mulţumit. Am rămas plăcut surprins de calitatea serviciilor pe care am primit-o.

Au greșit cu ceva? Da, au greșit, dar fiecare și-a reparat greșeala. Au fost situaţii în care eu nu am realizat, dar ei m-au sunat să-mi spună că și-au dat seama că au făcut ceva greșit și că urmează să vină să remedieze. Au fost firme din ţară cu care am colaborat doar online, am făcut plata și au trimis materialele exact cum au promis și când au promis.

La un moment dat, nu-mi venea să cred și mi-am pus întrebarea: unde sunt serviciile acelea proaste despre care vorbește toată lumea? Începusem chiar să le caut și eu. Eram extrem de atent la tot ce făceau furnizorii mei ca să îi prind cu ceva.

Ei bine, eu nu am dat de ele și am folosit zeci de furnizori în acest proiect. Ideea că poate am avut eu noroc este evident că pică din discuţie. Ok, dar atunci ce se întâmplase de fapt? Nici să merg pe presupunerea că ceilalţi minţeau când spuneau că serviciile sunt proaste nu stătea în picioare.

Răspunsul este în schema de mai jos:

Te afli în zona în care vrei să te afli. 

Când te plasezi în zona  îngrijorărilor, vei fi nemulţumit pentru orice ţi se întâmplă, inclusiv pe furnizorii din construcţii, despre care știm cu toţii că nu își fac bine treaba. 😃

Dacă te plasezi în zona controlului, te concentrezi exclusiv pe lucrurile asupra cărora ai control și nu se va mai pune întrebarea dacă îţi va reuși ceva… Întrebarea va fi, de fapt, când vei reuși? Pentru că odată ce te plasezi în zona controlului, vei reuși cu siguranţă.

Cum faci să te menţii concentrat în zona controlului? 

  • Începe întotdeauna cu „eu” atunci când ești nemulţumit de orice situaţie. Gândește-te ce lucruri care erau exclusiv în controlul tău ai fi putut face, sau întreabă-te: „am făcut tot ce ţine de mine că să nu întâmple așa?”
  • Concentrează-te să controlezi doar ce poţi controla. Dacă te concentrezi, spre exemplu, să schimbi vremea sau cursul valutar sunt ceva șanse, mici, dar sunt, să nu îţi iasă… și brusc te vei muta în zona îngrijorărilor pentru că vei fi nemulţumit că vremea sau cursul valutar nu sunt așa cum ai vrea tu.
  • Elimină procrastinarea și fă ce ai spus că vei face. Pentru asta îţi trebuie doar un singur lucru: disciplină. Adică să faci ceea ce ţi-ai propus să faci, atunci când ţi-ai propus să faci, indiferent dacă ai sau nu chef să faci.

P.S.1: Dacă vrei să știi mai multe despre termoizolaţii, plăci PIR adică poliizocianurat, tipuri de sape și avantajele și dezavantajelor lor, ce se pune sub sapă, încălzire în pardoseală, condens, etanșeizare, barieră de vapori, recuperatoare de căldură și multe altele pe care le poţi face în casă, poţi să-mi scrii și stăm de vorba. 🙂

P.S.2: Dacă ne-au ajuns banii? Nu, nici pe departe. I-am terminat înainte să ajungem să comandăm mobila. Însă cât timp vom sta în zona controlului este doar o problemă de timp până când voi face rost de acele 6 zile.


Un articol scris de: