Despre entuziasm, cu entuziasm

Dacă ti-aș da o cutie cu ceva care  îţi va îmbogăţi viaţa, îţi va da ţie și oamenilor din jurul tău mai multă energie, va atrage mai mulţi oameni valoroși alături de tine și îţi va crește eficacitatea în muncă, ai deschide-o?

Azi te invit să reflectezi la ceea ce unii autori de top și guru ai leadershipului consideră a fi caracteristica principală a celor mai de succes oameni: entuziasmul.

De fapt, ce este acest entuziasm? În dicţionare și în literatura de specialitate îl vei găsi descris în diverse forme – de la un sentiment, o atitudine, o stare mentală până la o forţă, o super-putere sau chiar un secret.

Entuziasmul este manifestarea exterioară a pasiunii și dorinţei tale interne și face parte din tine așa cum fac parte propriile-ţi mâini. El te ajută să nu te lași până nu realizezi lucruri pe care cei mai mulţi oameni le-ar considera imposibile.

În vânzări, entuziasmul le permite clienţilor să simtă că vânzătorul se bucură să-i vadă, să îi servească. În customer-care, entuziasmul e acel ceva pe care îl auzi la telefon și care te mai liniștește, deși ai sunat plin de nervi, să faci o reclamaţie. În medicină, e abilitatea medicului de a te face să pleci încrezător din cabinet. În știinţă, înseamnă să învârţi o piatră pe toate părţile ani de zile pentru o cauză mai presus de propria-ţi persoană.

De ce te-ar interesa pe tine? Pentru că îţi face viaţa mai ușoară și mai frumoasă.

  1. Biologic vorbind, creierul nostru e o staţie de emisie-recepţie. Când pornești entuziasmul emiţi o vibraţie care ajunge mai repede la interlocutor și îl influenţează pozitiv.
  2. Entuziasmul este atitudinea esenţială care susţine motivaţia. Știi care motivaţie – aceea necesară pentru proiecte noi și complicate, schimbarea modului în care te alimentezi, îmbunătăţirea relaţiilor cu cei dragi, sportul ăla de care te tot apuci de 5 ani, și tot așa. În vânzări, te ajută să treci peste aproape invincibilul și 100% oribilul „call reluctance”(reţinerea de a suna), să învingi frica de a fi refuzat, să te ridici după 10 de NU și să o iei de la capăt. Practic, entuziasmul e o bucată mare din cheia succesului tău.
  3. Nu există substitut pentru entuziasm.

Acum, unii ar putea gândi: la naiba, sunt condamnat – eu nu sunt din fire entuziast!

Din fericire, entuziasmul nu e un sentiment, ci o alegere. Ca multe alte lucruri în viaţă, nu este despre dacă poţi sau nu, ci despre dacă vrei sau nu. Entuziasmul se învaţă! O poţi face și tu, cultivând aceste 4 elemente, în ordine:

  1. Cultivă-ţi curiozitatea. Toţi ne naștem cu ea. Erai maestru când erai mic. Redescoper-o.
  2. Explorează-ţi interesele. Entuziasmul apare natural când explorezi ce te interesează, dar e imposibil să fii entuziast în legătură cu ceva ce te lasă rece. Interesul se dezvoltă prin interacţiune socială și prin experimentare.
  3. Dezvoltă-ţi cunoștinţele. Așa cum interesul este un produs al dezvoltării sociale, cunoștinţele sunt un produs al dezvoltării intelectuale. Indiferent de nivelul educaţiei tale formale, mai ales în ziua de azi, poţi dobândi cunoștinţe despre orice, dacă te interesează suficient.
  4. Testează-ţi credinţele. Credinţa e un produs al dezvoltării emoţionale. Este angajamentul tău emoţional faţă de lucrurile aflate și testate.

În urmă cu patru ani, trebuia să ţin un discurs în faţa colegilor din întreaga lume despre … entuziasm. Repetiţiile erau praf și plângeam de frustrare. Fata mea, de 6 ani, m-a întrebat:

  • Ce s-a întâmplat, mami?

I-am spus despre discurs, că trebuie să găsesc o povestire interesantă pentru auditoriu și că nu aveam nicio idee. M-a strâns tare în braţe:

  • Te ajut eu, mami!

Dar imediat și-a dat seama ca nu știe ce înseamnă entuziasm (deși e cea mai entuziastă persoană pe care o cunosc).  I-am explicat că e modul în care te comporţi când ești foarte pasionat de ceva.

  • Știu ce sa facem, mami, a zis. Îmi aduc toate cărţile acum – sunt pline cu povești despre animale care își iubesc meseria. E una despre un șoarece dentist care era așa de serios, încât a tratat chiar și o vulpe, deși ea încerca mereu să îl mănânce.

A fost un exemplu instantaneu despre rularea procesului de entuziasm: curiozitate, interes, dezvoltarea cunoștinţelor ca să îmi poată înţelege mai bine problema și manifestarea credinţei ei că dacă nu știi ceva, vei găsi răspunsul în cărţi.

Să rezumăm: Entuziasmul este manifestarea pasiunii tale interioare. Te ajută să îţi trăiești din plin viaţa.

Entuziasmul se învaţă. Dar să ne fie clar: doar entuziasmul nu ne va duce nicăieri. Nu e un substitut pentru muncă, oricât mi-aș dori. 🙂 Dar despre asta vom vorbi altă dată.


Un articol scris de: